Koronavirüsün Ortamlardan Temizliği İçin Geliştirilen Proje Desteklenmeye Hak Kazandı
Süleyman Demirel Üniversitesi Göller Bölgesi Teknokenti bünyesinde faaliyet gösteren Plazma Uygulama Enerji Üretimi Danışmanlık Elektronik San. ve Tic. LTD. ŞTİ tarafından yeni tip koronavirüs (Covid19) salgınıyla mücadele kapsamında geliştirilen “Koronavirüsün Ortamlardan Temizliği İçin Plazma ve Ozon Sistemlerinin Üretim Altyapısının Kurulması Projesi” Batı Akdeniz Kalkınma Ajansından destek almaya hak kazandı.
Yüzey temizliğinde, kimyasal maddeler yerine ozon ve plazma yöntemlerinin kullanılması gerektiğini vurgulayan Plazma Uygulama Enerji Üretimi Danışmanlık Elektronik San. ve Tic. LTD. ŞTİ Yönetim Kurulu Başkanı Fen- Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfi Öksüz, “Virüslerin boyutu nano düzeyde olduğu için en iyi yöntem, ozon ya da plazma teknolojisi. Bu teknolojiyle 15 dakikada normal büyüklükteki odanın virüslerden arıtılması mümkün. Kimyasallar aktığı zaman suya karışabiliyor. Tekrar size içme suyu olarak dönebiliyor. Bu nedenle kimyasal barındıran ürünlerle temizlik yapmak çok mantıklı değil.” dedi.
Koronavirüs pandemisindeki en büyük sorunun yayılma hızı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Öksüz, ortam ve yüzeylerin temizliğinin virüsün yayılmasını önlemede oldukça önemli olduğunu ifade etti. Son teknolojiler sayesinde kimyasal kullanmadan havada, suda, yüzeydeki virüs ile mikropları plazma ve ozon yöntemiyle temizlemenin mümkün olduğunu dile getiren Prof. Dr. Öksüz, şöyle konuştu: “Kimyasallar aktığı zaman suya karışabiliyor. Tekrar size içme suyu olarak dönebiliyor. Bu nedenle kimyasal barındıran ürünlerle temizlik yapmak çok mantıklı değil. Virüslerin boyutu nano düzeyde olduğu için en iyi yöntem, ozon ya da plazma teknolojisi. Bu teknolojiyle 15 dakikada normal büyüklükteki odanın virüslerden arıtılması mümkün.”
Hastane gibi virüs buluşma riski yüksek alanlarda bu teknolojinin mutlaka kullanılması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Öksüz, bu yöntemle hava ve yüzeylerin temizliği için tedbirler alınması gerektiğini bildirdi. Çin ve Japonya’da koronavirüsle mücadele ozon ve plazma yöntemlerinin etkin kullanıldığını anlatan Prof. Dr. Öksüz, “Hastanelerde ozon veya plazma yöntemleriyle kimseyi rahatsız etmeden gündüz ya da gece temizleme yapılabilir. İnsanların çok olduğu bir alanda bile bu yöntem kullanılarak, normal hayatlarına devam etmesi sağlanabilir. Her ortamı temizlemek bir şekilde mümkün.” ifadelerini kullandı.